HELKAMA SHERBA valittiin RD Velho Design Award 2017 -muotoilukilpailun voittajaksi

Helkama Sherba

RD Velho Design Award 2017 -muotoilukilpailussa oli tehtävänä tavaroiden tai ihmisten kuljetukseen tarkoitetun sähköpolkupyörän konsepti Helkama Velox Oy:lle. Kilpailun voiton vei Kai Klemetin suunnittelema HELKAMA SHERBA -polkupyörä.

Tuomaristo painotti kilpailutöiden arvioinnissa pyörän käytettävyyttä, ajettavuutta ja valmistettavuutta. Lisäksi arvioinnissa kiinnitettiin huomiota visuaaliseen ilmeeseen sekä työn esittämistapaan.

”HELKAMA SHERBA erottuisi edukseen kaupassa”

Tuomaristo arvioi kilpailun parhaaksi työksi Kai Klemetin suunnitteleman HELKAMA SHERBA -työn.
– Klemetin työ täyttää kaikki arviointikriteerimme: kuljetustila on muunneltavissa, perusratkaisu on pysyvä ja pyörällä on dynaaminen muotokieli. HELKAMA SHERBA erottuisi eduksen kaupassa, pyörällä ajaisi mielellään ja konsepti kestää aikaa, palkintolautakunta perusteli voittajan valintaa. Klemetti palkittiin työstä 3000 euron palkinnolla.

Kilpailussa toiseksi sijoittui Janne Pärssinen työllään nimeltään Kaari.
– Kaari on sympaattisen näköinen, kehityskelpoinen ja erottuva polkupyörä. Pärssisen esittämä konsepti on toimiva, tyylikäs, toteutuskelpoinen ja melko valmis tuotteistukseen, arvioi palkintolautakunta. Pärssinen sai työstään 1500 euron palkinnon.

Helkama Sherba kaari

Mallinnoskuva Kaaresta. Kuva: Janne Pärssinen

Kolmanneksi sijoittui Juho Länsimaan suunnittelema Buster.
– Länsimaan Buster-konsepti on käyttökelpoinen ja sisältää hyviä oivalluksia. Työnä Buster on erottuva ja jopa hauska. Lisäksi Länsimaan työssä on hyvä tarina ja työ oli hyvin esitelty, palkintolautakunta totesi Länsimaan työstä. Länsimaa palkittiin Buster-työstä 500 euron palkinnolla.

Helkama sherba buster

Mallinnoskuva Busterista. Kuva: Juho Länsimaa

Sähköpyöräily kasvattaa suosiotaan

Suomessa sähköpyöräillään tällä hetkellä vähemmän kuin esimerkiksi muissa Pohjoismaissa, mutta  lähivuosina sähköpyöräilyn suosion uskotaan kasvavan voimakkaasti myös Suomessa. Pyöräilykuntien verkosto ry:n toiminnanjohtaja Matti Hirvosen mukaan sähköpyöräilyn myötä pyörällä voidaan jatkossa taittaa matkaa aiempaa useammin ja pidempiä matkoja.
– Suuri osa sähköpyörien uusista käyttäjistä on vaihtanut ratin pyöränsatulaan työmatkoilla. Sähköpyörä voi hyvin korvata perheen kakkosauton, Hirvonen ehdottaa.

Palkintolautakunnan jäseninä toimivat Tero Valtonen (Helkama Velox Oy), Marko  Mehtonen (Helkama Velox Oy), Reijo Markku (Design Reform Oy), Matti Hirvonen(Pyöräilykuntien verkosto ry), Mika Kiljala (RD Velho Oy) sekä Ville Nenonen (RD Velho Oy). Hannu Havusto (RD Velho Oy) toimii kilpailuasiamiehenä ilman äänioikeutta.

Lisätietoja:

RD Velho Oy on suunnittelutoimisto, joka tarjoaa tuotekehitys- ja suunnittelupalveluita teknologiateollisuuden alalla toimiville yrityksille. RD Velho on erikoistunut sulautettujen järjestelmien tuotekehitykseen sekä teollisen internetin (IoT) ratkaisujen suunnitteluun.

Helkama Velox Oy on vuonna 1905 perustettu kotimainen perheyritys. Oivat, Ainot, jopot ja muut legendaariset Helkama-mallit ovatkin olennainen osa suomalaisten elämää ja arkea. Omaa pyörätuotantoa yrityksellä on ollut Hangon tehtaassaan jo vuodesta 1953. Historiansa alusta alkaen Helkama on ollut synonyymi iloiselle liikkumiselle.